Nieuwsbrief juli 2020 - Algemene informatie

Dit keer weer eens een “normale” Nieuwsbrief, die gaat over verenigingszaken en niet over de Corona-maatregelen.

Zelfwerkzaamheid in de havens

Op onze website staat inmiddels ook het rooster van de zelfwerkzaamheid voor dit najaar, voor de leden van de Heliushaven.  De leden van het Kanaal worden hiervoor benaderd door de coördinator van hun haven.
Ook in de zomer vallen er op de Helius en in het Kanaal veel klusjes te doen, denk aan tuinieren, verven en kleine reparaties. Er zijn ook mensen die liever zomers hun taak doen dan in de winter en zij kunnen zich aanmelden bij de zelfwerkzaamheid-coördinator van hun haven, die dit dan weer doorgeeft aan de Havenmeester.
Voor de Heliushaven is dit Kees Walraven, c.walraven@wsv-haringvliet.nl
Voor het Kanaal is dit Bob Dekkers, zelfwerkzaamheid-kanaal@wsv-haringvliet.nl

Evenementencommissie

Noteert u maar vast in uw agenda: Op 12 september is de jaarlijkse Gelijke-Finish-Race. Aan boord geldt de 1,5 meter afstand niet meer, maar op kant op dit moment nog wel. We houden u verder op de hoogte hoe dit precies ingevuld gaat worden en of er na afloop nog iets georganiseerd wordt.
Verder is de Evenementencommissie dringend op zoek naar kandidaten om de commissie te versterken. Dus heeft u enig organisatietalent, geeft u dan op bij evenementencommissie@wsv-haringvliet.nl

Data Winterberging

Het is nog midden in het zomerseizoen, maar toch wil ik u vast deze meegeven:
Schepen op de kant met mast: 31 oktober 2020
Schepen op de kant zonder mast:  7 november 2020
Schepen in het water: 27 maart 2021
U moet nog wel wachten met het opgeven hiervoor. We houden u op de hoogte!

KNRM komt naar de Heliushaven

Op zaterdag 8 augustus komt de reddingsboot van Stellendam op bezoek in onze Heliushaven. Deze zal te bezoeken zijn tussen 17:00-18.00 uur. Dus wilt u een T-shirt, een wimpel of iets anders kopen, of wilt u donateur worden of alleen maar een praatje willen, dan kan dat.

Youth-Sail-Foundation

Inmiddels een redelijk aantal leden van onze vereniging zijn aangesloten bij de YSF. Een initiatief van Henne Pauli, met de bedoeling om jongeren kennis te laten maken met het zeezeilen.
Hiertoe zijn een aantal tochten met jongeren voorbereid:
Zaterdag 8 augustus: Varen over zee van Hellevoetsluis naar Maassluis
Zondag 9 augustus: Varen over zee van Maassluis naar Hellevoetsluis
Zaterdag 22 augustus Varen over zee, rondje Goeree Platform.
Jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen zich opgeven om mee te varen. Zie verder de flyer van YSF.

Nieuwe leenfietsen in de Heliushaven

De Heliushaven heeft 4 nieuwe fietsen, die bijvoorbeeld voor boodschappen of door passanten gebruikt kunnen worden. Voorwaarde is wel dat de bestuurder ouder is dan 16 jaar en dat de fiets dezelfde dag nog wordt ingeleverd.

Zwemmen in de haven

Nu de zomer is aangebroken is zien we dat er, vooral door jongeren, gezwommen wordt in de havens. Dit levert gevaarlijke situaties op, bovendien is het verboden. De politie heeft aangekondigd hier streng tegen op te treden. Zwemmen is toegestaan bij de strandjes aan het Haringvliet en bij het nieuw ingerichte Quackstrand.

Waterkaarten 1800-serie

De Dienst der Hydrografie gaat bezuinigen. Ze overweegt onder andere om een aantal kaarten uit de 1800-serie niet langer uit te brengen. Het Watersportverbond heeft hierover een brief naar de Dienst der Hydrografie gestuurd. Papieren kaarten zijn onmisbaar als back-up en er is geen volwaardig alternatief voor.
Rijkswaterstaat Zee en Delta heeft een korte enquête opgesteld over het gebruik van de kaart 1803 (Westerschelde) en wil de uitkomsten van deze enquête gebruiken om in ieder geval deze kaart te behouden.  We hopen hiermee dat we de kaart 1803, maar ook de andere kaarten uit deze serie kunnen behouden.
De enquête vindt u hier.
De link naar de enquête staat ook in dit nieuwsbericht  "Deel van hydrografisch kaartenserie 1800 dreigt te verdwijnen. "