Nieuwsbrief 1 mrt 2023 - Goereese sluis, Voorjaarstocht, Lezing Reddingsbrigade, 2ehandsmarkt, Marifoonkanalen

header

 
 
goereesesluis-h
 
 

Binnenvaartschip ramt brug over Goereesesluis

Woensdagavond 22 februari 2023 is een binnenvaartschip tegen de brug over de Goereesesluis nabij Stellendam gevaren. De brug wil daarom nu niet meer sluiten. De brug werd geramd door de autokraan van het binnenvaartschip. De schade aan de ontzette brug is  aanzienlijk (zie Rijnmond.nl). Het is onduidelijk hoelang het herstel gaat duren. U kunt het nieuws over de stremming volgen op de site van Rijkswaterstaat, maar voor actuele info kunt u ook bellen met de Goereese sluis: 088-7970961. Laatste info van vanochtend: momenteel kan de brug over het binnenhoofd niet bediend worden en is de doorvaarhoogte naar de Goereesesluis max 6 m boven NAP en is bediening van de sluis beperkt, omdat al het verkeer nu over de brug in de A57 moet. Nog onder voorbehoud: a.s. vrijdag gaat men proberen het brugdeel van de ontzette brug te verwijderen. Dan kunnen ook hogere schepen weer gebruik maken van de sluis. Maar dan is ook de bediening nog beperkt voor de hoge brug (doorvaarthoogte max 14 m.). Vermoedelijk zal deze bediend worden in 4 bloktijden: tussen 6-7, 9-10, 13-14 en 19-20 uur. 

Hogere schepen die momenteel naar zee willen, moeten flink omvaren. De Noordzee is vanaf het Haringvliet alleen bereikbaar via achtereenvolgens het Spui, de Oude Maas en de Nieuwe Waterweg.

Inschrijving Voorjaarstocht 29 en 30 april 2023

Eerder al publiceerden wij een (voor)aankondiging voor inschrijving voor de Voorjaarstocht 2023. Op dit moment hebben zich al 14 boten ingeschreven, maar er zijn nog enkele plaatsen, dus schrijf je snel in want VOL=VOL

Voor dit jaar hebben wij weer een leuke locatie gevonden, ondanks de beperking door de sluiting van de Haringvlietbrug. Wij hebben plaatsen kunnen reserveren bij KDR&ZV (De Nieuwe Haven) in Dordrecht.

Het programma is globaal als volgt:
28 april 20.00 uur  Bonte Os                Palaver
29 april i.o.            WSV Haringvliet     Vertrek naar Dordrecht
i.o.                         Dordrecht               Stadwandeling of grachtenvaart
17.00 uur               KDR&ZV                Borrel en eten (beide voor eigen rekening)
                                                             3-gangen menu ca 25,00 p.p.
30 april vrij            Terugtocht naar Hellevoetsluis

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, geven wij u nu al de mogelijkheid om u in te schrijven. Dit kunt u doen via dit formulier.

Lezing Helvoetse Reddingsbrigade: 12 maart
om 14.30 uur Restaurant Havenhoofd (WSV Helius)

Onze collega van WSV Helius maakte ons erop attent dat ook de leden van WSV Haringvliet van harte zijn uitgenodigd om de lezing van de Helvoetse Reddingsbrigade bij te wonen. 

Deze lezing vindt plaats op zondag 12 maart a.s. van 14.30 uur tot 17.00 uur in restaurant het Havenhoofd (Clubgebouw wsv Helius). Het onderwerp is: Hoe is het om varend te redden

De toegang is gratis - hoewel een vrijwillige bijdrage aan de Reddingsbrigade op prijs wordt gesteld. Drankjes zijn voor eigen rekening.

Tweedehandsmarkt bootspullen: 15 april

Om de schaal wat te vergroten, zullen WSV Hellevoetsluis, WSV Helius en WSV Haringvliet gezamenlijk een Tweedehandsmarkt houden waar je bootspullen kunt verkopen die je zelf niet langer gebruikt. De markt vindt plaats in het clubhuis van WSV Hellevoetsluis op zaterdag 15 april van 14.00-17.00 uur. Voor meer info zie deze link

Wijziging marifoonkanalen per 1 januari 2023

Het Agentschap Telecom laat weten dat binnenkort het VHF Data Exchange System (VDES) in gebruik genomen wordt. Het VDES is een nieuw maritiem communicatiesysteem voor digitaal berichtenverkeer. Voor de invoering van VDES worden een aantal marifoonkanalen - die nu voor analoge spraakcommunicatie worden gebruikt - gewijzigd. Deze kanalen zijn dan niet meer beschikbaar voor analoge spraakcommunicatie.
Met name de wijziging van het VHF kanaal voor de Verkeerspost Ouddorp (van 25 naar 87) is voor ons vaargebied van belang. Voor meer info via deze link

 

marifoon-kanaal-wijzigingen-01012023