Nieuwsbrief 16 okt 2024 - Aanvangstijd Zelfwerkzaamheid Heliushaven - Olieverontreiniging Heliushaven

header

 
 
heliushaven-2
 
 

Wijziging Aanvangstijd
Zelfwerkzaamheid Heliushaven

Beste leden die op hun beurt zelfwerkzaamheden moeten uitvoeren in de Heliushaven,

Met onmiddellijke ingang is het aanvangstijdstip voor ZWH in de Heliushaven aangepast en wel vanaf 9.00 uur.

Vriendelijke groet,
Hans Harms
Coördinator ZWH Heliushaven
 

Olieverontreiniging Heliushaven

In de afgelopen periode zijn er meerdere meldingen ontvangen van olieverontreinigingen in de Heliushaven. Bij alle meldingen was er sprake van dat deze verontreinigingen door één van onze schepen zou zijn veroorzaakt. De ‘dader’ is tot nu toe niet gevonden.

Bij de laatste melding heeft Rijkswaterstaat ca. 100 m olie-absorberende ‘worsten’ in het water gelegd. Gezien het spoor van de olie leek het er op dat de olie weer bij één van onze schepen vandaan kwam.

Een olieverontreiniging is een overtreding van de Wet Milieubeheer en kan tot aanzienlijke boetes leiden. Naast de boetes, kan het bevoegd gezag eisen dat het wateroppervlak wordt gereinigd, wat tot (zeer) hoge kosten voor de veroorzaker zal leiden.

Bij gebruik van automatische lenspompen kan het zijn dat ongewild ook olie, dat zich in de lensput heeft verzameld, overboord wordt gepompt. Nu zal dat nooit veel olie zijn, tenzij zich een calamiteit heeft voorgedaan. Desalniettemin is aan het gebruik van dergelijke pompen een risico verbonden. Een mogelijke remedie is het gebruik van olie-absorberende doeken of matten in de lensput. Deze zuigen de eventueel verzamelde olie op, zodat deze niet overboord wordt gepompt.

Desalniettemin blijft regelmatige controle van de samenstelling van het lenswater nodig en moet zeker gesteld worden dat het lenswater geen olie of olieachtige vloeistoffen bevat of andere stoffen, die een film op het wateroppervlak kunnen veroorzaken.